Hálózatépítő konferencia MartfűnMagyarország- azon belül pedig régiónk lehet a népi sport és ügyességi játékok Kelet- Közép európai központja. Amszterdam és Vilnius után Martfűn találkoztak a tradíciók őrzői.

Asztali hoki „cseh módra”. A számítógépes játékok korát megelőző időszak emblematikus játékai közé tartozó darab leginkább talán a mi gombfocinkra, vagy asztali rugósfocinkra emlékeztet. Egy biztos a hasonló játékok még képesek voltak egy asztalhoz ültetni a fiatalokat és öregeket. Ezt felismerve élik ismét reneszánszukat szüleink, nagyszüleink játékai, melyek népszerűsítésére- főleg Nyugat- Európában, komoly intézményhálózat épült ki.

Az európai dötéshozók kezdik felismerni a tényt- a vidék felzárkóztatásának egyik eszköze épen a tradicionális játékok fölélesztése lehet. “A konferencia célja a különböző országok hagyományos sport-, illetve játék tevékenységének erősítése. A kezdeményezés mellé álltak az Európai Unió döntéshozói, akik a tapasztalatcserék finanszírozásával támogatják az ügyet.” -emelte ki  Gael Staelens projekt koordintor.

A Népi- és Hagyományos Sport Játékok Európai Szövetsége 15 ország-, több mint 70 egyesületét tömöríti. -Így felfedezzük a játékokat és át tudjuk adni egymásnak azokat az új ismereteket amelyeket esetleg még a másik országban nem ismernek, vagy nem fedeztek fel.” - összegezte a konferencia lényegét Bali István az Agraria- Apure elnöke.

Itt ebben a régióban úgy látszik, hogy ez annyira még nem terjedt el és azt gondolom, hogy itt az együttműködések, nemzetközi kapcsolatok is egyértelműen erősítenék ennek a tevékenységnek a súlyát.” - szögezte le Mátyus Sándor a  TESZ- VESZ Gyermek és Ifjúsági Alapítvány elnöke. „A célunk az, hogy bemutassuk Európa kulturális sokszínűségét, hogy érdemes foglalkozni ezekkel a játékokhoz és arra biztatni a döntéshozókat, hogy a mai modern sportok mellett szükség van arra, hogy a falusi hagyományőrző sportok is jobban felszínre kerüljenek, hiszen a ma űzött játékok eredete is a múltban keresendő.”- fűzte hozzá  Guy Jaouen a  Népi- és Hagyományos Sport Játékok Európai Szövetségének elnöke.

A Martfűi Termál- és Gyógyhotel konferenciatermében megrendezett egyeztetés a harmadik a sorban. Amszterdam és Vilnius után nálunk zárult a nemzetközi program.


2015.03.05.

Képes beszámoló  

Home hirek project sajto galeria partnerek