Európai Játékok Napja
Üdvözlégy, szent forrás anyja, Feronia, itt hol
    gyógyvizedért hálás Narni városa áll.


A középkori idézet akár mottója is lehetett volna a 14 európai ország részvételével megtartott találkozónak az olaszországi Narniban.

Az idézett a sorokkal kezdődik Janus Pannonius Feroniai elégiája, melyet a  XV. Századbeli magyar humanista költő barátjánál Gaelotto Marziónál tett zarándoklata során írta a Feróniai forrásnál. A költő tiszteletére a Római Magyar Akadémia állított emléktáblát 2013-ban a festői szépségű, középkori kis városban, mely az Európai Játékok Napjának adott otthont 2015. május 23-24-én.


Tizennégy európai ország harminc hagyományőrző népi- és sportjátékait bemutató csoportjai között Magyarországot a Szolnoki TESZ-VESZ Ifjúsági és Gyermekalapítvány, valamint a Baranta Hagyományőrző Egyesület képviselte. De jöttek résztvevők a Hondurasból, Mexikóból és Tunéziából is.

Narni utcái, terei, szűk sikátorai megteltek az országuk tradicionális játékait, sportját bemutatókkal. A dobó és labdajátékok, az íjászat, az erőt és ügyességet próbára tevő játékok mellett jól megfértek és nagy sikert arattak a Tesz-Vesz Alapítvány gyermekjátékai.

Az Európai Hagyományőrző Sportok és Játékok Szövetsége éves közgyűlését tartotta a városban a jeles esemény alkalmával.

Home hirek project sajto galeria partnerek